Expositie ‘Hout Moet’ van Holt, vereniging van Noordelijke hoogdrukkers. Van zaterdag 12 september t/m 13 december 2020.
Houtsnedes in kleurendruk over het thema Landschapspijn, en vrij werk van 15 leden van Holt, in de Secretarie in Meppel.
Historie Secretarie
In de Secretarie was meer dan honderd jaar het gemeentehuis van Meppel gevestigd. Dat is ook nu nog wel te zien aan het gemeentewapen dat boven de voordeur hangt. Door het gehele gebouw zijn overblijfselen zichtbaar: het tolbord aan de muur naast de ingang, de marmeren vloertegels, het glas-in-lood en de gebrandschilderde ramen en het huwelijksaankondigingkastje aan de buitenmuur.
In de voormalige Burgemeesterskamer, rechts naast de ingang hangt het statieportret van koningin Wilhelmina maar er zijn ook prachtige behangselschilderijen te zien. Deze schilderijen werden in 1831 door de Groningse landschapschilder Derk Jacobs Postma vervaardigd in opdracht van de eerste eigenaar van dit huis; burgemeester Mr. J.E. Slot. Ze tonen ons allerlei aspecten van het Drentse landschap.
Het pand werd in 1853 door Slot aan de gemeente Meppel verkocht en werd ingericht als gemeentehuis.
Midden jaren tachtig van de vorige eeuw betrok de gemeente Meppel een nieuw en groter stadskantoor. Het oude gemeentehuis werd expositieruimte, het huidige Kunsthuis Secretarie.